Magyarországi adók gyűjteménye

Adók és közterhek

 

Most, hogy a parlament elfogadta a friss jogszabálymódosításokat és új adókat, mindenkinek tájékozódnia kell a fontos kérdésekről, változásokról. Legújabb kiadványunk szerkesztése során elsődleges célunk volt, hogy átfogó képet adjunk a hatályos illetékekről, járulékokról és adókról. Vállalkozási formától függetlenül mindenkinek vannak különböző fizetési kötelezettségei. Hogyan keletkezik az adófizetési kötelezettség? Mi alapján kerül megállapításra a fizetendő adó? Melyek az adómentes jövedelmek? Miket nevezünk hozzájárulásoknak? Mik a társadalombiztosítás keretében fizetendő járulékok?

Csupa olyan kérdés, amire nagyvonalakban mindenki tudja a választ, de cégvezetőként fontos, hogy a részletekkel és kivételekkel is tisztában legyen! Hiszen – ahogy a mondás is tartja – az ördög a részletekben rejlik! Mint minden kiadványunk esetében, ezúttal is hétköznapi nyelvezettel, érthetően, pontokba rendezve vezetjük végig az olvasót a fejezeteken.

A Magyarországi adók gyűjteménye pontról pontra végig vezeti az olvasót minden lehetséges fizetési kötelezettségen. Külön-külön csoportosítva az illeték-, közteher-, és adónemeket, részletesen tárgyaljuk az általános kérdéseket és a specifikus szabályokat egyaránt. Tapasztalattól függetlenül mindenkinek hasznos és új információkkal szolgálunk.

Kitérünk a kisadózó vállalkozások és kisadózó magánszemélyek kötelezettségeire egyaránt. Megtudhatja a különböző adónemek számítási módját és fizetési határidejét. Tisztázzuk, hogy mikor ki az adó alanya és fizetője.

Részletesen tárgyaljuk továbbá a különböző járulékokat és illetékeket. Pontosan mi az alapjukat képező jövedelem és hogy számítjuk őket? Van-e mentesség a megfizetésük alól? Az illetékek esetében fontos tisztában lenni vele, hogy ezek nem rendszeres fizetési kötelezettségek, ennek ellenére időről időre terheli a cégeket és vállalkozókat. Illeték megfizetéséhez kapcsolódik az ingatlan, a termőföld, az építési telek, sőt a kapcsolt vállalkozások esetében is keletkezhet illetékfizetési kötelezettség, akárcsak ingóságok – pl.: gépjármű – szerzése esetén.

A fent említettek alapján is jól látszik milyen sokrétű fizetési kötelezettsége van minden vállalkozásnak, vállalkozónak. Segítünk eligazodni e terhek útvesztőjében, így Ön tisztább képet fog kapni a mindennapi munkáját kísérő jogszabályokról!

A megszokott módon mindenhol példákkal, illetve a fejezetek végén egy összegzéssel tesszük még könnyebbé a megértést.