A nagy ellenőrzési összefoglaló

Minden, amit az ellenőrzésről tudni kell

 

A vállalkozások tulajdonosainak, ügyvezetőinek tudása nagymértékben befolyásolja a vállalkozások működését. Széleskörű, naprakész ismereteik megóvnak az esetleges hibák elkövetéséből fakadó büntetésektől.

A visszajelzések alapján fontosnak tartottuk egy részletes összefoglaló készítését az adóellenőrzésről, annak típusairól és céljáról, folyamatáról, lehetőségeiről és lehetséges kimeneteleiről, a jogkövetkezmények alóli mentesülésről.

Ezúttal is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy összeállításunk mindenki számára érthető és hasznos legyen: azok számára, akik még csak tervezgetik saját vállalkozásukat, és azok számára is, akik már a megvalósítás útjára léptek.

Kiadványunkban elsősorban az ellenőrzéssel foglalkozunk, kezdve az új szabályozásoktól, a nemzetközi kitekintésen át, egészen a különféle intézkedésekig. Milyen szolgáltatásokat nyújt az adó- és vámhatóság? Milyen támogatások igényelhetők, ha kezdő vállalkozása van?

Milyen esetben lehet megbízható adózó? Hogyan zajlik az adózók ellenőrzésre történő kiválasztása? Mit tegyen, ha jön az adóellenőr?

A nagy ellenőrzési összefoglaló szerkesztése során az imént feltett kérdéseket egytől egyig részletekbe menően és körültekintően megválaszoljuk, olyan fontos információkkal kiegészítve, melyek gyakorlati útmutatást nyújtanak Önnek. Segítünk felkészülni az ellenőrzés folyamatára, áttekintjük az ellenőrzés időtartamát, típusait. Válaszolunk továbbá olyan égető kérdésekre, melyek minden vállalkozót foglalkoztatnak: Mikor számíthatunk ismételt ellenőrzésre? Mik az adóhatóság jogai? Milyen bírságok fordulhatnak elő? Mi a következménye a készpénzfizetési szabály és a pénztárgéppel összefüggő szabályok megsértésének, vagy az adókedvezmény jogosulatlan igénybevételének? Milyen intézkedésre számíthat adószám hiánya esetén?

Fontosnak tartottuk, hogy írjunk az adóellenőrzés különös szabályairól is, mint például a hatósági zár elrendelése, vagy a helyszín, helyiség, jármű átvizsgálása, rakomány ellenőrzése, illetve a jogorvoslat, jogorvoslati eljárások, lehetőségek.Részletesen leírjuk az ellenőrzés során előforduló bizonyítékokat, úgy, mint a tanúvallomást, a szemlét és tárgyi bizonyítékokat, a hatósági bizonyítást.

Foglalkozunk továbbá a GDPR lényeges szabályaival, elsősorban a KKV szektor szemszögéből. Fontosnak tartottuk e téma ismételt körüljárását, hiszen hazánk legtöbb vállalkozása kis- vagy középvállalkozás. Célunk ezúttal is egy átfogó és részletes kiadvány létrehozása volt, melyben minden kérdéses témával foglalkozunk.